Hendene vekk fra Niger!

Uttalelse fra Revolusjonære kommunister (RK).

Onsdag 26. juli ble presidenten i Niger, Mohamed Bazoum, avsatt av presidentgarden. To dager senere kunngjorde general Abdourahamane Tchiani at han var landets nye president, og at landet nå styres av juntaen Nasjonalt råd for vern av fedrelandet (CNSP). Den nye ledelsen avbrøt umiddelbart flere militære samarbeidsavtaler med Frankrike og USA. Det er uvisst hva som vil skje videre med de franske og amerikanske basene i landet.

ECOWAS, en mellomstatlig organisasjon av 15 vestafrikanske land under sterk fransk innflytelse, fordømte kuppet umiddelbart og innførte kraftige sanksjoner mot Niger. USA og EU har også innført sanksjoner. ECOWAS stilte deretter et ultimatum til juntaen om å gjeninsette president Bazoum, med trusler om militær intervensjon. Fristen for ultimatumet gikk ut i går, 6. august, og det er et åpent spørsmål om ECOWAS vil følge opp truslene om krig — og om de i så fall vil få militær støtte fra Frankrike.

Myndighetene i Mali, Burkina Faso og Guinea har uttalt støtte til de nye myndighetene i Niger, og fordømmer sanksjonene mot landet. De sier også at en millitær aksjon mot Niger vil tolkes som en krigserklæring mot dem — en militær intervensjon i Niger vil altså umiddelbart bli en regional krig.

Niger var fransk koloni fram til landet fikk sin formelle uavhengighet i 1960. Siden da har Frankrike fortsatt å plyndret Niger for uran og andre ressurser. Én av tre lyspærer i Frankrike får strøm fra nigersk uran, mens over 85% av nigerianere ikke har tilgang på strøm.

De siste årene har Vest-Afrika vært skueplass for økende rivalisering mellom imperialistene. Flere av Nigers naboland i Sahel-regionen har knyttet tettere bånd til den russiske imperialismen, og myndighetene i Mali har opprettet samarbeid med den russiske Wagner-bataljonen etter at franske og amerikanske tropper ble kastet ut av landet. Russland spiller en relativt ubetydelig rolle i Niger i dag, men det er sannsynlig at de nye myndighetene i Niger vil knytte seg tettere til Russland, akkurat som naboene i Mali, Guinea og Burkina Faso. Juntaen i Niger har allerede bedt om militær støtte fra Wagner.

Kuppet i Niger skjer på bakgrunn av en bølge med anti-vestlige (og særlig anti-franske) protester i landet. De nigerske massene ønsker et fritt og selvstendig Niger, som kan utvikle seg uavhengig av imperialistisk utplyndring og innblanding. Særlig viktig er kravet om at franske og amerikanske tropper forlater landet. Kuppregimet rir på bølgen av rettferdige protester, men de nye makthaverne er ikke i stand til frigjøre landet fra det imperialistiske systemet — bare manøvrere innenfor det, ved å særlig knytte seg tettere til den russiske imperialismen. De russiske imperialistene vet dette svært godt, og utnytter de rettferdige anti-vestlige opprørene i Vest-Afrika til sine egne formål.

La det være helt klart: De franske imperialistene og ECOWAS bryr seg ikke en døyt om å «forsvare demokratiet», «bekjempe terrorisme» eller å «utvikle Sahel-regionen». De franske imperialistenes mål er for det første å fortsette utplyndringen av Niger og det nigerske folket, og for det andre å demme opp for sine imperialistiske rivaler i Vest-Afrika, først og fremst Russland. En militær intervensjon fra ECOWAS, på vegner av fransk imperialisme, vil påføre det nigerske store lidelser.

Vi støtter det nigerske folket sin rett til selvbestemmelse, og vi fordømmer ECOWAS sine trusler om millitær intervensjon. Videre fordømmer vi sanksjonene mot Niger. Dette skal ikke forveksles med politisk støtte til juntaen, som først og fremst representerer den lokale nigerske herskerklassen, og ikke massene av det nigerske folket. Bare det nigerske proletariatet kan stille seg i spissen for virkelig uavhengighet, i samarbeid med andre demokratiske krefter i landet.

Vårt standpunkt er:

— Nei til militær intervensjon i Niger!
— Ned med sanksjonene!
— Frankrike, USA og Russland, ut av Sahel-området!
— For et fritt og uavhengig Afrika!


2 comments

 1. Tolker det som at dere støtter statskuppet som veltet den eneste demokratisk valgte regjeringen i Nigers historie?

  Vil påstå at demokrati og handel med omverdenen burde være ideelt for et hvert land.

  1. Det er ikke en veldig redelig lesning av uttalelsen. Om du leser den på nytt, vil du se at det står:

   «Dette skal ikke forveksles med politisk støtte til juntaen, som først og fremst representerer den lokale nigerske herskerklassen, og ikke massene av det nigerske folket. Bare det nigerske proletariatet kan stille seg i spissen for virkelig uavhengighet, i samarbeid med andre demokratiske krefter i landet.»

   Jeg tror forresten du blander sammen Mohamed Bazoum og Mahamane Ousmane.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *