Forbrukerrådet: «Omfordel mer til de rike!»

I juli kom nyheten om at DNB hadde de høyeste renteinntektene i et kvartal noensinne. Det var snakk om renteinntekter på hele 15,2 milliarder.[1]NRK. 12. juli 2023. «Økning for DNB andre kvartal – høyere resultat enn ventet». https://www.nrk.no/nyheter/okning-for-dnb-andre-kvartal-_-hoyere-resultat-enn-ventet–1.16480112

Når styringsrenten settes opp, skrur bankene opp utlånsrenten. Det fører til at alle som har lånt penger av banken betaler mer i renter. Deretter skal bankene også skru opp innskuddsrenten, slik at de som har penger i banken tjener på dette. Det skal ifølge NRK “komme forbrukerne til gode” og Forbrukerrådet mener det er “samfunnsansvar”.[2]Torkelsen, Einar. 16. juli 2023. «Kundene taper på bankenes rentefest». NRK. https://www.nrk.no/norge/kundene-taper-pa-bankenes-rentefest_-_-utnytter-at-de-er-slove-1.16480807 Ved å unngå å skru opp innskuddsrenten like mye som utlånsrenten tjener banken penger — på marginen mellom utlånsrente og renten på innskudd.

Men i beste fall, om bankene setter opp innskuddsrenta i det samme de setter opp utlånsrenta, er dette en omfordeling fra de med lån (og man kan anta mindre penger) til de med masse penger på bok. Jo mer penger på bok, jo mer i renteinntekter. Og jo mer lån, jo høyere renteutgifter. Det er denne omfordelingen som kalles «samfunnsansvar».

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim mener innskuddsrentene er dårligere enn de burde ha vært, og at det er kundenes skyld. De er for sløve og må ta ansvar for å få bedre renter selv.[3]Samme sted.

Dette stiller seg i rekken av kritikk av økonomi som er så overfladisk at det knapt kan kalles kritikk. Det er likevel helt logisk, for så lite rom er det i kapitalistisk økonomi. Systemet er bygget opp på en måte som skaper ulikhet — og så må “forbrukerne” eller folket områ seg og bruke masse tid på å undersøke og bytte bank og andre leverandører av tjenester, for ørsmå marginer. Ifølge økonomene i bankene er det viktig at vi bruker all vår tid på å få til ørsmå justeringer innenfor systemet.

Bankenes «samfunnsansvar» er å fordele renteinntekter fra de med lån til de med penger på bok. Den kapitalistiske kritikken er at bankene i for stor grad beholder pengene selv. Når dette er dybden på kritikken i media, så viser det at det er et stort behov for kommunistiske medier med reell kritikk av det kapitalistiske systemet.


Les også:

Noter

Noter
1 NRK. 12. juli 2023. «Økning for DNB andre kvartal – høyere resultat enn ventet». https://www.nrk.no/nyheter/okning-for-dnb-andre-kvartal-_-hoyere-resultat-enn-ventet–1.16480112
2 Torkelsen, Einar. 16. juli 2023. «Kundene taper på bankenes rentefest». NRK. https://www.nrk.no/norge/kundene-taper-pa-bankenes-rentefest_-_-utnytter-at-de-er-slove-1.16480807
3 Samme sted.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *