Det er rett å peke ut krigsprofitørene!

Uttalelse fra Revolusjonært Kommunistisk Forbund, vedtatt 4. mai 2024.


Fredag ble Amrit Kaur, nyvalgt leder for Rød Ungdom, arrestert etter en demonstrasjon mot det norske Oljefondet. Bakgrunnen for demonstrasjonne var at Oljefondet siden 7. oktober i fjor har tjent 7,3 milliarder kroner på investeringer i selskap som selger våpen til det israelske militæret.

Da Kaur slapp ut av arresten, benyttet hun anledningen til å rette pekefingeren mot ulike myndighetspersoner i det imperialistiske systemet, som er medskyldige i Israels terror mot det palestinske folket:

Oljefondet har tjent 7,3 mrd. kr på selskap som selger våpen til Israel siden 7. oktober.

[…]

Det er 7,3 mrd. kr på små barn som er blitt sprengt i fillebiter.

Hvis det ikke er terror, vet jeg ikke hva terror er. Terrorister bruker ikke turban, terrorister heter ikke Ahmed. Terrorister bruker dress og slips.

Terrorister heter Netanyahu, Biden, Støre, Stoltenberg, Tangen. (NRK)

Dette ble for sterk kost for høyresiden i Rød Ungdom og Rødt. Flere sentrale RU-medlemmer, blant annet tidligere leder Alberte Bekkhus, har meldt seg ut av organisasjonen i protest. Mimir Kristjansson er «rasende» over at Kaur «sette[r] Støre på en terrorliste», mens Sofie Marhaug slår fast: «Jonas Gahr Støre er ingen terrorist. Arbeiderpartiet er ikke et terrorparti» (NRK). Sistnevnte er selvsagt et kreativt tillegg fra Marhaug sin side — Kaur har ikke tatt ordet «terrorparti» i sin munn.

Rødt-profiler som Kristjánsson, Marhaug og co. sporer av fra hva saken egentlig handler om, og tar i praksis side med den norske imperialistiske staten mot lederen for sin egen ungdomsorganisasjon. Å holde myndighetspersoner ansvarlig for den norske statens krigsprofitter? Så uhøflig!

Det er også verdt å nevne at Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg var de fremste arkitektene bak Norges bombing av Libya i 2011 — uten mandat fra FNs sikkerhetsråd, slapp Norge 588 bomber over landet. I kjølvannet av krigen, har det blitt opprettet åpne slavemarkeder i Libya.

Norges og NATOs intervensjon i Libya kan med rette kalles statsterrorisme. Rødt anmeldte Stoltenberg og Støre for krigsforbrytelser i 2013, på grunn av deres rolle i den norske bombingen av Libya. Ville dette vært mulig i dag? Eller ville Rødt-ledelsen satt en stopper for det, for å ikke «forstyrre enheten på venstresiden»?

Alt dette henger utvilsomt sammen med Rødts reise inn i maktens korridorer. Ledelsen i Rødt har jobbet i årevis for å børste av seg alle spor av revolusjonær politikk, for å framstå som «ansvarlige» politikere for den norske imperialistiske staten.

Det vesentlige er ikke om den ene eller andre myndighetspersonen bør kalles «terrorist», men at det imperialistiske systemet, der Norge er en ivrig deltaker, påfører store lidelser på hundrevis av millioner av mennesker i det globale Sør. Den norske staten har selv deltatt i imperialistiske kriger, og er en av verdens største krigsprofitører. Det er rett å avsløre imperialismen, og det er rett å holde myndighetspersoner til ansvar!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *