Ned med Israels aggresjon mot Iran, stans krigen!

Uttalelse fra Revolusjonært Kommunistisk Forbund (RK), 18. april 2024.


1. april angrep Israel det iranske konsulatet i Syria, og drepte flere høytstående myndighetspersoner. 13. april gjengjeldte Iran med et større angrep, det første direkte angrepet mot Israel fra iransk territorium noensinne.

Det er ennå ikke klart hvordan Israel kommer til å svare på Irans angrep. I alle fall er dette en tydelig eskalering av krigen i Midtøsten, og må sees i sammenheng med Israels krig mot Gaza. Israel visste veldig godt at Iran kom til å svare på det de anser som et angrep på sitt eget territorium, og har nå lyktes i å avlede verdens oppmerksomhet fra folkemordet som pågår i Gaza.

De borgerlige avisene hykler så det renner av dem. Man omtaler Irans angrep som «en provokasjon», og unnlater å nevne at Israel har angrepet Irans allierte mangfoldige ganger det siste tiåret, både i Libanon og Syria. USA-imperialismen ser mellom fingrene mens Israel begår folkemord mot palestinerne i Gaza — et brudd på all internasjonal lov og rett — men når Iran gjengjelder Israels angrep, er det et brudd på den «regelbaserte verdensordenen».

På det nåværende stadiet er dette først og fremst en konflikt mellom Israel og Iran, men krigen må også sees i sammenheng mellom den økende rivaliseringen mellom blokkene i det imperialistiske verdenssystemet. Selv om de imperialistiske stormaktene ikke er direkte involvert per nå, finnes det en fare for at USA trekkes inn, og at krigen forvandler seg til en fullskala imperialistisk krig mot Iran. Derfra er det kort vei til at krigen eskalerer til en inter-imperialistisk krig mellom to krigsblokker, ledet av USA på den ene siden og Russland på den andre, og i ytterste konsekvens en tredje verdenskrig. Om dette skulle skje, vil vi ikke vi ta parti for den ene eller andre imperialistiske blokken, men gjøre alt vi kan for å utnytte den politiske og økonomiske krisen til å forberede den sosialistiske revolusjonen.

Selv om vi ikke støtter den iranske regjeringen politisk, anerkjenner vi Irans rett til å forsvare seg mot imperialistisk aggresjon. Om det bryter ut en fullskala krig mellom Israel og Iran, håper vi at den palestinske motstandsbevegelsen utnytter fiendens militære svakhet til å oppnå ytterligere seire.

Stans den imperialistiske aggresjonen mot Iran!
Seier for den palestinske mostandskampen!
USA-imperialismen ut av Midtøsten!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *