Splittelse i Kommunistiska Föreningen

Av redaksjonen for maoisme.no.


Kommunistiska Föreningen (KF), den maoistiske organisasjonen i Sverige, har delt seg i to etter høstens landskonferanse. Den ene siden beholder navnet «Kommunistiska Föreningen», mens den andre siden har brutt ut av KF og opprettet Kommunistiska Arbetarföreningen (KA). KF beskriver konferansen som en «enhetskonferanse» som har styrket den ideologiske enheten i forbundet,[1]Kommunistiska Föreningen, se: https://kommunisten.nu/?p=13971 mens KA beskriver konferansen som et kupp, planlagt over lengre tid av en fraksjon i organisasjonen.[2]Kommunistiska Arbetarföreningen, se: https://arbetarforeningen.se/en-gonzalistisk-riktning-har-tagit-over-kommunistiska-foreningen/

Landskonferansen vedtok en resolusjon som innebærer et linjeskifte i gonzalistisk retning. Talspersonen for KA anklager forfatteren av resolusjonen for å ikke ha kjempet for linjen på forhånd, til tross for flere motinnlegg mot denne linjen.

KA viser også til at KF har fjernet debattinnleggene på nettsidene sine i etterkant av konferansen. Disse innleggene dokumenterte en langvarig linjekamp i organisasjonen i spørsmål om Gonzalos tenking og folkekrigens universalitet.

Vi kjenner ikke detaljene i den interne striden i KF og har ikke noe ønske om å opptre som dommer når det gjelder hvem som har gjort hva. Likevel må si oss overrasket over utviklingen i KF. Vi har fulgt nettsiden til KF over lengre tid, og har lagt merke til flere grundige debatt artikler mot det vi kaller «marxismen-leninismen-maoismen, hovedsakelig maoismen» (MLMhM).[3]Grunnen til at vi kaller denne linjen i den kommunistiske bevegelsen for dette, er at tilhengerne i likhet med Gonzalo vektlegger maoismen er hovedsiden i MLM. Dette stammer fra et intervju med … Continue reading Alle disse innleggene er nå fjernet. Samtidig har vi ikke sett noen lignende artikler på nettsidene som har forsvart MLMhM.

Vi kan som nevnt ikke ta stilling til påstanden om kuppmakeri. Vi vil likevel benytte anledningen til å påpeke at linjeskifter i maoistiske organisasjoner må skje etter grundig linjekamp. Det er ved at linjer brytes mot hverandre at man kan utvikle en riktig linje og forkaste feilaktige linjer.

Kommunistene gir avkall på å hemmeligholde sine synspunkter og hensikter.

Marx og Engels i «Det kommunistiske partis manifest» (1848)

Det er et kommunistisk prinsipp at organisasjonen er hemmelig, mens politikken er åpen. Vi mener derfor at debatt mellom ulike linjer bør legges fram offentlig når dette er mulig uten å skade enheten i organisasjonen og at linjekamp alltid bør oppsummeres offentlig.

Linjekamp er ikke noe som bare angår en kommunistisk organisasjon. Det angår alle kommunister, uansett om de er organisert eller hvor de er organisert. Det angår også sympatisk instilte som enda ikke er kommunister. For at en mest mulig korrekt linje skal utvikles, trengs det at så mange hoder som mulig bidrar med argumenter, motargumenter, kritikk og undersøkelser.

Noter

Noter
1 Kommunistiska Föreningen, se: https://kommunisten.nu/?p=13971
2 Kommunistiska Arbetarföreningen, se: https://arbetarforeningen.se/en-gonzalistisk-riktning-har-tagit-over-kommunistiska-foreningen/
3 Grunnen til at vi kaller denne linjen i den kommunistiske bevegelsen for dette, er at tilhengerne i likhet med Gonzalo vektlegger maoismen er hovedsiden i MLM. Dette stammer fra et intervju med Gonzalo i avisen El Diario.

4 comments

 1. 1. Sentrisme er en vanskelig øvelse og heller ikke nyttig. Denne artikkelen inneholder sentrisme. For de som ikke kjent med denne termen så er sentrisme uttrykk for at en ikke vil ta stilling til motsigelser.
  2. Denne splittelsen ligner svært på det som skjedde i Tjen Folket i Norge våren 2018, fraksjonisme, overraskelsesangrep, nektelse av linjekamp. Dette er ikke kommunistisk organisasjonspraksis.

  1. Jeg er enig i at fraksjonisme, overraskelsesangrep og nektelse av linjekamp ikke er kommunistisk organisasjonspraksis. Men ledelsen har også ansvar for at linjekamp er en reell mulighet, at de ulike får lagt fram linjen skikkelig og at den deretter blir debattert. Ledelsen må følge med på om det er ting som bør få plass i lyset og debatteres. Dersom ledelsen nekter å gi plass og rom for motsigelsene øker sannsynligheten for fraksjonsvirksomhet. Det er en viktig lærdom. Det som skjedde i TF var ikke uttrykk for god kommunistisk organisasjonspraksis, men det er heller ikke galt å forsøke å lære av det.

   Når det gjelder situasjonen i Sverige, og andre steder, er det uansett greit å ha ordentlig informasjon før en konkluderer.

 2. Kamerat Siri, jeg synes at ditt innlegg er noe rufsete/uklart/tåkete. Det virker som om vi er enige i at kuppet i Tjen Folket var fraksjonisme, overraskelsesangrep og nektelse av linjekamp, det er jo bra. Men så skriver du, blant annet: «Dersom ledelsen nekter å gi plass og rom for motsigelsene øker sannsynligheten for fraksjonsvirksomhet.» Mener du at det var det som skjedde i TF før kuppet?

 3. Det er greit å skille Norge og Sverige tydelig. Angående Sverige vet ikke jeg akkurat hva de interne forholdene i organisasjonen var. Det er også derfor det er greit å ikke være for bastant, syntes det er helt greit å bli informert om tilstanden ganske nøytralt på denne nettsiden.

  Når det gjelder TF så vet vi at det var store motsigelser som ikke kom fram, og jeg syntes det er naturlig at ledelsen tar noe av ansvaret for det. Det betyr ikke at fraksjonsvirksomheten var ok, men hvis man skal lære av fortida må man noen ganger se i seg selv og.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *