8. mars mot imperialisme

Av en kommentator for maoisme.no.


«Kampen for kvinnene sin frigjøring kan ikke lykkes om den skilles fra kampen for å kaste selve det imperialistiske systemet».

Anuradha Ghandy

Hendelsene i Ukraina viser oss hvordan imperialismen påvirker mennesker, og kvinner spesielt. Kvinner må flykte med barn, de må føde i skur og kjellere og de må flykte fra landet sitt. Dette er ikke noe nytt med Ukraina. Forskjellen er kanskje at i Ukraina har kvinner og barn blitt sendt først. Det må understrekes at dette kun er ciskvinner som får flykte: hundrevis av transkvinner og ikke-binære kommer seg ikke ut av Ukraina, og risikerer straff hvis de flykter. Transkvinner har dermed det håpløse valget mellom å bli kalt inn for å kjempe for den ukrainske hæren «som menn», eller å forsøke å flykte til tross for faren for å bli arrestert, voldtatt eller lynsjet på vei ut av landet.

​Situasjonen i Ukraina blottlegger dobbeltmoral og rasisme. Flyktningene fra Ukraina får lov til å komme til andre land og blir tatt vel imot. Fra andre deler av verden må ofte mennene legge ut på en farefylt ferd som kan ta årevis, for å komme fram til et land de kan søke asyl i. Kvinnene må bli igjen med barna og vente på at mennene får opphold, og når det gjelder Norge, – nok opptjening til å kunne søke om familiegjenforening. Det betyr årevis i krig og fare for kvinnene og barna det gjelder.

Politikere i hele Europa snakker om hvordan en bør gjøre det enklere for de ukrainske flyktningene, hvordan de raskt og kollektivt kan få opphold, hvordan unngå at de mister verdifull tid og hvor varmt vi må ta de imot. Selv FRP er der. Samtidig stiger hetsen mot russere. Dette er det helt motsatte av det som vanligvis skjer i krig. Når USA eller andre vestlige land er aggressoren er det ikke de som mottar rasismen, tvert imot er det flyktningene fra de rammede landene som blir utsatt for rasisme.

Noen politikere fra venstresiden forsøker å gjøre dette til en sak for å samle venstresiden for EU og/eller NATO. Tvert imot må dette vise oss tydelig at en imperialistisk verden er utrygg. Å ta side med en imperialistisk blokk styrker imperialismen, og utryggheten. Solidaritet med alle verdens kvinner betyr å anerkjenne at både USA og Russland er imperialistiske land, og NATO og EU er også imperialistiske. En trygg verden betyr en verden der det ikke lenger er slik at Russland kan gjøre hva de vil i sine «innflytelsesfærer», USA i sine, og Frankrike i sine og så videre. Å ta side med en imperialist for å få beskyttelse, og dermed godta denne imperialistens overgrep i andre land er ikke et alternativ for kommunister.

Putin anklager Lenin for å være skyld i krigen fordi Lenin støttet nasjonenes rett til selvbestemmelse. Det er helt riktig at Lenin støttet det, og det er den kommunistiske tradisjonen. Vi støtter nasjonenes rett til selvbestemmelse og løsrivelse, enten det gjelder Ukraina, Palestina eller Kurdistan. 

Vi støtter uforbeholdent de ukrainske kvinnenes kamp, de palestinske kvinnenes kamp og de kurdiske kvinnenes kamp på denne dagen.

Ukrainerne er ofre for aggressiv russisk imperialisme, og de fortjener vår støtte og solidaritet. Som flyktninger har de krysset frontlinjer, og de rømmer fra bomberegn. De trenger hjelp og forståelse. De trenger også at Putin blir avslørt som den despoten han er, at hele det imperialistiske systemet blir avslørt, og at det opprettes folkelig motstand og organisasjoner imot det i alle land. Imperialismen er fienden av folket i alle land. 

Også i Norge vil krigen ramme folket og kvinnene hardt. Prisen på korn vil stige, samtidig med at både renta stiger, bensinprisen stiger, og andre matvarer stiger i pris. For ikke snakke om strømmen. Alenemødre vil rammes særlig hardt. Mange har to harde år bak seg, med frykt og permitteringer eller oppsigelser fra jobben. På flere områder vises det tydelig at det økonomiske og politiske systemet ikke fungerer bra for folk, det fungerer for makta.

Gjør 8. mars til en kampdag mot imperialismen!

8. mars er kvinnenes internasjonale kampdag, hvor kvinner over hele verden kjemper mot undertrykking. Vi kjemper mot undertrykking i Norge, mot hvordan pandemien, strømkrisen og alle kriser alltid går utover proletariatet og folket forøvrig, mens enten deler av borgerskapet eller staten kommer ut av det med full lommebok. Den samme klassen er ansvarlig for det imperialistiske verdenssystemet, som fører til krig i hele verden, akkurat nå blant annet i Ukraina. Vi står derfor sammen med alle verdens kvinner, og vi slår fast at den proletære feminismen må være antiimperialistisk. 

Borgerlig ideologi, inkludert den borgerlige feminismen, ønsker ikke at hele det imperialistiske systemet skal bli avslørt. De vil fokusere på å se på Ukraina-situasjonen som noe eget, løsrevet fra det globale systemet. Borgerlig feminisme ønsker hegemoni for den amerikanske og norske imperialismen, og å knuse den russiske. Vi ønsker å knuse hele det imperialistiske verdenssystemet, og vi har et spesielt ansvar for å sloss mot imperialismen til vårt eget land, som vi tross alt kan påvirke mer. 

Vi sier derfor:

Russland ut av Ukraina – Norge ut av NATO – Knus imperialismen!

Den verste sjåvinismen er imperialismen!

Stopp røverkrigene!

8. mars for kvinner – mot imperialisme og krig!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *