Om drapet på ti filippinske kamerater

Redaksjonen for maoisme.no gjengir en uttalelse fra Filippinenes Kommunistiske Partis sentralkomité, som fordømmer den filippinske hærens massakre på ti revolusjonære i august 2022.

Blant «de ti fra Catbalogan» var to av partiets ledere, ekteparet Benito Tiamzon (Ka Laan) og Wilma Austria-Tiamzon (Ka Bagong-Tao). Ka Laan var leder for FKPs sentralkomites arbeidsutvalg, mens Ka Bagong-tao var partiets generalsekretær.

Svenske Kommunistiska Arbetarforeningen (KAF) skriver at «til tross for de harde slagene som Filippinenes Kommunistiske Parti har lidd de siste årene, gjennom tapet av en rekke ledende kamerater, står partiet fortsatt sterkt gjennom et velfungerende kollektivt lederskap for partiets sentralkomité. Partiet er på alle måter et forbilde for maoister.»

Det er Norges nærmeste allierte, USA, og deres kompradorregime på Filippinene, som særlig står ansvarlig for mordet på de ti fra Catbalogan. Nå mens Norge blir ytterligere integrert i USA-imperialismens stridsmaskineri, og NATO-opposisjonen på Stortinget har lagt seg selv ned, er det særlig viktig å minne om USA-imperialismens forbrytelser mot de kjempene folkene i den tredje verden.

Vi sender røde hilsner til den revolusjonære bevegelsen på Filippinene, som har mistet ti av sine beste. Vi hilser dem i visshet om at nye ledere vil gro fram og føre kampen videre.


De 10 fra Catbalogan: Tiamzonene og åtte andre ble holdt til fange, torturert og drept på det feigeste av AFP i USA-styrte operasjoner

Hele ledelsen og medlemskapet i Filippinernes kommunistiske parti (FKP) fordømmer Filippinenes væpnede styrker (AFP) på det sterkeste for den brutale torturen og de feige drapene på partilederne Benito Tiamzon (Ka Laan) og Wilma Austria-Tiamzon (Ka Bagong-tao), sammen med åtte andre revolusjonære etter at de ble tatt til fange i Samar-provinsen 21. august 2022.

På tidspunktet for drapet deres var Ka Benito (71) formann for FKPs arbeidsutvalg, mens Ka Wilma (70) var FKPs generalsekretær. De reiste med Ka Divino (Joel Arceo), en underregional sekretær i det østlige Visayas, sammen med Ka Yen, Ka Jaja, Ka Matt, Ka Ash, Ka Delfin, Ka Lupe, Ka Butig (Catbalogan 10), som alle tilhørte det sentrale hovedkvarterets geriljastyrke.

FKPs politbyrå skriver i en rapport at Tiamzon-paret (Ka Laan og Ka Bagong-Tao, –Red.) reiste i to separate varebiler langs den nasjonale motorveien østover mot Catbalogan City. De ble stanset mellom klokken 12.00 og klokken 13.00 på ettermiddagen, hvoretter all kommunikasjon med gruppen gikk tapt. De var ubevæpnede.

Politbyrået forklarte at det tok flere uker å fastslå sannhetsverdien av rapportene som Filippinenes væpnede styrker (AFP) gav ut rundt den tiden. Politbyrået måtte også gjennomføre måneder med etterforskning for å sette sammen detaljene om fengslingen og den påfølgende massakren av Tiamzon-paret.

I følge informasjonen som ble samlet inn av sentralkomiteen, ble Tiamzon-familiene alvorlig fysisk mishandlet av sine kidnappere. Interne rapporter gjengav vitner som så hvordan ansiktene og kroppene til ofrene ble knust, tilsynelatende slått med harde gjenstander.

FKPs politbyrå bestred rapporten fra AFP, som antydet at Tiamzons ble drept etter at en båt eksploderte under en skuddutveksling med styrker fra Joint Task Force Storm, den 8. infanteridivisjon og Joint Special Operations Task Force-Trident – som er trent og kommandert av det amerikanske militæret – i de tidlige morgentimene 22. august 2022 utenfor kysten av Catbalogan.

Den påståtte skuddutvekslingen og eksplosjonen i midten av havet var et påfunn fra AFP og deres amerikanske militærrådgivere for å skjule alle bevis på deres skammelige fascistiske forbrytelse. I virkeligheten ble de allerede livløse kroppene til Tiamzonene og gruppen deres slengt på en motorbåt fylt med eksplosiver, og slept halve veien fra Catbalogan til Taranganan-øya før den ble detonert. Bare åtte kropper ble senere hentet av militæret.

Drapet på Tiamzonene følger mønsteret til de overlagte drapene begått av AFP mot fangede revolusjonære. De samme grusomme og feige metodene ble brukt i drapet på Jorge Madlos (Ka Oris), Menardo Villanueva (Ka Bok), Antonio Cabantan (Ka Manlimbasog), Julius Giron (Ka Nars) og en rekke andre.

Partiet krever rettferdighet for massakren på Tiamzonene og de åtte andre 21. august i fjor. Deres fengsling, tortur og drap ble styrt av toppoffiserene i AFP. FKP holder følgende personer direkte ansvarlige for den feige forbrytelsen:

Ferdinand Marcos Jr, øverstkommanderende for AFP, generalløytnant Emmanuel Bacarro, daværende stabssjef for AFP, generalløytnant Edgardo de Leon, daværende sjef for JTF-Storm og den 8. infanteridivisjon , og brigadiergeneral Marceliano Teofilo, sjef for AFPs etterretningstjeneste, samt de amerikanske militærrådgiverne bak Task Force Trident.

FKP krever rettferdighet for Tiamzonene og de 10 fra Catbalogan, og krever at de ansvarlige blir tiltalt i alle relevante domstoler.

2 comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *