Politiet står på SIANs side

Av en aktivist.


Den rasistiske organisasjonen SIAN holder markering i Bergen i morgen, klokken 13 på Tårnplass. Det antirasistiske miljøet i Bergen gjør sin plikt og mobiliserer til motdemonstrasjon.

Innen nå har det blitt vane at politiet beskytter SIAN – rasistene får stå trygt bak metallgjerder og under verge fra politi i full rustning.

Det ser derimot ut til at politiet har trappet opp innsatsen fra i fjor. I et kart som Vest Politidistrikt har sendt til Bergens Tidende, ser man at de planlegger å gjerde inn Tårnplass fullstendig. Motdemonstrantene har fått én mulighet for tilbaketrekning; sør fra Tårnplass ned mot Torgallmenningen. Det ryktes også at politiet planlegger å kroppsvisitere demonstranter på vei til markeringen.

Kilde: Vest Politidistrikt.

I en BT-artikkel fra sist onsdag, står det å lese at «[a]lle de fire bedriftene på bakkeplan på Tårnplassen i Bergen sentrum velger å holde stengt når Sian skal ha markering der lørdag». I praksis er det ikke mye til valg – hvordan kan butikkene holde åpent når alle ferdselsårene inn til plassen er stengt av?

Tidligere denne uken ble det kjent at politiet har tatt kontakt med flere skoler i Bergen, og bedt lærere om å «lodde stemningen» hos elevene. Med andre ord forsøker politiet å verve informanter. Også aktivister i det antirasistiske miljøet har blitt kontaktet av politiet og bedt om å oppgi informasjon.

Hvorfor bruker Vest Politidistrikt så mye penger og arbeidskraft på å verne om en rasistisk demonstrasjon?

Den offisielle forklaringa er at de jobber for å beskytte ytringsfriheten til både SIAN og eventuelle motdemonstranter. Likevel er det god grunn til å tro at politiet har egne hensikter. Politiet tilhører den repressive (undertrykkende) delen av det borgerlige statsapparatet. Borgerskapet bruker ideologiske og ikke-voldelige metoder for å holde kontroll på folket i fredstid, men når alt kommer til alt, er det voldsmakta som er kjerna i staten. Dette må alle revolusjonære ha klart for seg.

For politiet er SIAN-demonstrasjonen en øvelse i represjon – den er en perfekt anledning til å teste ut metoder for å kontrollere folkemendger, og måle hvor mye vold de kan komme unna med. En talsperson for Vest Politidistrikt sier at politiet ble «tatt på sengen» i fjor, da de ikke hadde regnet med at det ville dukke opp så mange ungdommer på motdemonstrasjonen. Politiet hadde heller ikke regnet med at ungdommen skulle starte de største direkte opptøyene mot politiet i Bergen på mange år. Ungdommen gjorde den helt rette observasjonen at politiet stod på SIAN sin side.

Vi minner om Maos observasjon: «Det er ungdommen som er den mest aktive og vitale kraften i et samfunn. De er de ivrigste til å lære og de minst konservative i sin tenkning.»

Nå har Vest Politidistrikt gjort den revolusjonære bevegelsen en stor tjeneste. Ved å nok en gang slå ring om SIAN viser de hvilken side de står på, og avslører sin reaksjonære karakter. Politiets forsøk på å gjøre lærere til informanter ser ut til å ha slått tilbake på dem fullstendig, og ved å stenge ned Tårnplass saboterer de det lokale næringslivet. Vi bør tenke alvorlig gjennom hvordan vi kan vinne over progressive grupper i småborgerskapet, og bygge opp en brei, antirasistisk front. Videre må vi demonstrere politiets reaksjonære karakter for massene gjennom propagandaen vår.

Vi oppfordrer alle progressive til å slutte seg til demonstrasjonen mot SIAN. Vi har noen praktiske råd til alle demonstranter og aktivister:

1. Ikke dra alene til og fra demo. Hold sammen med folk du stoler på.

2. Ikke legg ut bilder av demonstranter i sosiale medier.

3. Ta grep for å beskytte identiteten din overfor fascistene. Bruk klær som ikke tiltrekker seg for mye oppmerksomhet, og som du ikke bruker til daglig. Bruk munnbind.

4. Kjenn rettighetene dine i møte med politiet. Du har bare plikt til å oppgi navn, yrke, fødselsdato og adresse. Du trenger ikke å si hvor du jobber, navn på foreldre. Du trenger ikke å stille i avhør.

5. Pass på hva du sier til politiet – «jeg har ikke gjort noe» betyr at noen andre har det.

6. Ta med en flaske rent vann, i tilfelle politiet bruker tåregass mot mengden. Hold denne flasken adskilt fra den du bruker til å drikke av. Om du eller noen andre blir utsatt for tåregass, må øynene vaskes med reint vann øyeblikkelig.

Ingen rasister i våre gater!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *