Oslo – Demonstrasjon mot SIAN

31. August holdt SIAN markering foran Stortinget. I to timer holdt de rasistiske appeller og innledninger spesielt rettet mot muslimer. 

Oslo mot rasisme arrangerte motdemonstrasjon, og folk fra mange ulike organisasjoner, miljøer og fagforeninger dukket opp. Planen var å lage så mye lyd som overhodet mulig for å overdøve SIAN. Dette ble ikke en lett oppgave, da SIAN hadde lydanlegg mens antirasistiske aktivister ikke fikk lov av politiet å bruke hverken lydanlegg eller megafoner for å skape støy. Folk var likevel oppfinnsomme, og slo på både stekepanner, kopper, trommer, og spilte saxofon. Politiet hadde som vanlig gjerda fascistene inne, og hadde både opprørsbiler, hester og stilte ellers mannssterke opp. 

Selv om avstanden gjorde at det var vanskelig å overdøve SIAN viste det styrke at så mange dukket opp for å vise sin avsky. Alle tilskuerne som stod ved siden av Stortinget viste også sin avsky mot SIAN ved å riste på hodet, vise finger og lignende. Det var ingen tvil om at SIAN ikke hadde støtte i Oslo sentrum.

Etter at SIAN avsluttet gikk antirasistene i tog nedover Karl Johan, og ropte blant annet «ingen rasister i våre gater», «hele Oslo hater fascister» og «vi er alle antifascister» til jubel og klapping fra tilskuere nedover gata. 

Hver gang SIAN skal demonstrere er det en rekke folk som argumenterer for at det er bedre å «ignorere» SIAN, med andre ord, la SIAN være i fred. Det er en farlig linje, som vil føre til at fascistene får rom til å bygge seg opp og organisere stadig flere folk, uten å møte motstand. Oslo mot rasisme gjør en god jobb med å arrangere og stå fast på linjen for å konfrontere fascistene hvor enn de dukker opp. 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *