De aller rikeste betaler lite skatt i Norge

Ole-Andreas Elvik Næss, forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning, NHH har idag et debattinnlegg i VG hvor han skriver: «de rikeste nordmennene en tilsvarende skatterate på 2.98 %.». Dette er enda lavere en i USA hvor skatteraten er 3,4%. Han skriver videre: «uten formuesskatten ville skattesatsen til de rikeste nordmennene falt til 1.1%».

Vi vil legge til for egen regning at ikke bare er det slik at de rikeste betaler nesten ikke noe skatt. Inntektene de betaler denne skatte av kommer gjennom utbytting av arbeiderne. Men sine penger kan de rike kjøpe seg store verdier, men disse verdiene er det ikke de rike selv som har skapt. Det er verdier de får gjennom et urettferdig system hvor noe få blir stadig rikere, mens stadig flere lever i ekstrem fattigdom[1]https://www.fn.no/tema/fattigdom/fattigdom.

Borgerskapet sprer myten om at noen må bli rike først for å dra de fattige oppover og ut av fattigdom. Men i virkeligheten er det motsatt. Jo mer rikdom som samles på de rike, jo mindre blir det på de fattige, og jo hardere må de jobbe for å produsere verdiene som de rike forbruker. Ikke bare er dette systemet (kapitalismen) urettferdig. Det er i ferd med å ødelegge klimaet på kloden og fører til massedød av arter, siden kapitalismen ikke bare utbytter arbeidskraften, men også naturressursene på en måte som skaper enorm skade.

Noter

Noter
1 https://www.fn.no/tema/fattigdom/fattigdom

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *