Hendene vekk fra Haiti!

Av en aktivist.


Kuppregimet på Haiti har bedt om «støtte fra det internasjonale samfunnet» for å gjenopprette «ro og orden».

Imperialistmaktene USA og Canada jobber sammen som høyre og venstre hånd. Canada har sendt militærfly til den karibiske øya for å forberede frakt av amerikansk materiell og tropper.

Det uttalte målet er å hjelpe regjeringa med å bekjempe gjengvold — men dette er sannsynligvis et påskudd for å innføre unntakstilstand og kriminalisere all slags motstand mot kompradorregimet.

NRK sin rolle oppi dette er som talerør for USAs utenrikspolitikk, og denne rollen spiller de godt. Fortellingen deres er en om gjengvold og et land i kaos som ikke klarer å styre seg selv. Ikke et ord om kuppet i 2021, eller protestene mot forverra levekår som har pågått i månedsvis.

Det har blitt en vanlig taktikk for imperialistene å forkle invasjoner som «humanitær intervensjon». Russland bruker også denne taktikken, og kaller krigen mot Ukraina en «spesialoperasjon» for å «beskytte befolkninga mot nazisme». Den amerikanske imperialismen er like falsk.

Progressive og anti-imperialister på Haiti og verden over kaller dette en kolonial invasjon. Det er riktig at kriminelle gjenger har fått stor makt på øya og påfører stor lidelse, særlig for kvinner og barn.

Men imperialismen kommer ikke til å løse de grunnleggende problemene for folket på Haiti. Imperialismens «lov og orden» er basert på undertrykking og utbytting av folk og ressurser.

Vi sier:
Hendene vekk fra Haiti!
Støtt den antiimperialistiske motstanden!

Les mer:


Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *