Hendene vekk fra Jemen!

Uttalelse fra Revolusjonært Kommunistisk Forbund, 13. januar 2023.


Natt til fredag 12. januar bombet USA og Storbritannia over et dusin mål i Jemen, som svar på Houthi-militsens aksjoner mot handelstrafikk i Rødehavet knyttet til Israel. I morgentimene lørdag 13. januar gjennomførte USA nye angrep mot Jemens hovedstad Sanaa. Imperialistene står ikke tilbake for å bryte sin egen lov og rett når det er for å beskytte verdenshandelen, selve grunnlaget for imperialistmaktenes dominans. Attpåtil har de frekkheten til å kalle det «selvforsvar»!

Norske styrker har ikke deltatt direkte i de siste angrepene på Jemen, men det norske Utenriksdepartementet var kjent med planene om å angripe, og har ikke løftet en finger i protest. Siden desember i fjor har norske offiserer bidratt i den USA-ledede operasjonen «Prosperity Guardian» i Rødehavet, for å «sikre skipstrafikken» i området — med andre ord, for å sikre interessene til norsk rederkapital, IDF og US Navy.

Det er helt klart at den norske imperialismen ser seg tjent med angrepene mot Houthi-militsen, da uhindret tilgang til Rødehavet er økonomisk viktig for norsk monopolkapital, og særlig handelsflåten.

Bombingen av Jemen må ses i sammenheng med borgerkrigen som har rast siden 2014, hvor det reaksjonære Saudi-regimet har intervenert på den jemenske regjeringens side, og påført grufulle forbrytelser mot folket. Norsk imperialisme er sterkt medskyldig i lidelsene. Norge er en våpenseksportør i verdensklasse, og fram til 2018 solgte norske selskaper våpen og annet utstyr direkte til Saudi-Arabia. Siden da har eksporten skjedd indirekte gjennom tredjeland, først og fremst USA.

Jemen er et brennpunkt i kampen mellom imperialismen og verdens undertrykte folk. Alle verdens antiimperialister og andre progressive må ta klar stilling for kreftene som kjemper mot imperialismen og for nasjonal frigjøring.

Vi fordømmer USAs og Storbritannias angrep på det sterkeste, og krever at den imperialistiske aggresjonen mot Jemen opphører. Videre fordømmer vi den norske regjeringens hemmelighold av krigsplanene mot Jemen.

Vi krever at de norske offiserene blir sendt hjem fra Rødehavet, og at norske selskaper avslutter all handel med okkupantstaten Israel.

Stopp angrepene mot Jemen!
Norske offiserer ut av Rødehavet!

Stans all norsk våpeneksport!

Ingen handel med Israel!

2 comments

  1. RKF støtte til et av verdens mest undertrykkende, menneskefiendtlige og groteske imperialistiske styre: Iran fremstår litt småhyklerisk. For jeg regner med at RKF vet hvem som støtter opp under Houthi guerillaen og gir dem handlingsrommet for de morbide overgrepene de er ansvarlig for i Jemen? Det er interesant å se kommunister støtte fundamentalistiske islamister, siden dere er noen av de første som samles opp for å utryddes der disse får makt.

    1. RK har ikke vedtatt noen støtte for staten i Iran og heller ikke de politiske/religiøse linjene til Houthi-lederne.
      Dette handler om støtte for undertrykte folk, spesielt i Yemen som før Gaza ble regnet som å ha den verste humanitære krise i verden med hungersnød skapt av Saudi Arabia og Vestens krigføring.
      Yemen er mer eller mindre det eneste landet som driver materiell støtte for det palestinske folket og i mot okkupasjon/kolonisering. Hovedmotsigelsen i Palestina i dag er mellom palestinerne og bosetter-staten, og nasjonalistiske/konservative krefter driver også kamp mot kolonialismen. Vesten angriper Yemen for sine egne økonomiske interesser i Israel på bekostningen av uskyldige mennesker.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *