Norsk imperialisme ut av Rødehavet!

Appell på en demonstrasjon 22. desember. Tilsendt av en aktivist i Bergen.


Jeg vil si noen ord på vegner av Revolusjonært Kommunistisk Forbund…

Vi har nå demonstrert i over to måneder, og jeg er glad for at det er så mange som ennå holder ut, og viser solidaritet med den palestinske motstandskampen. I dag vil vi rette fokuset særlig mot norsk imperialisme. Det blir nemlig tydelig for flere og flere at Norge er en imperialistisk røverstat, og ikke en såkalt «fredsnasjon».

Norge driver handel med Israel i stor skala, og den norske staten har massive investeringer i Israel gjennom Oljefondet. Selv etter at Israel har drept over 20 000 palestinere på knappe to måneder, nekter Norges Bank å trekke ut investeringene sine. Dette er en skam! Hver eneste krone som går inn i Israel, bidrar til å smøre det israelske krigsmaskineriet, og å gjøre okkupasjonen av Palestina mer effektiv.

Å drive handel med Israel, mens Israel driver en folkemorderisk krig mot det palestinske folket, er det samme som å støtte denne krigen. Vi har et navn for dette: Krigsprofitører. Geir Belsnes og Rieber-familien er bare noen få av de bergenske kapitalistene som tjener penger på handel med Israel.

Her står de bergenske rederne i en skamfull tradisjon: De tidligste norske rederiene bygde seg opp på den internasjonale slavehandelen. Under første verdenskrig høstet rederiene store profitter på å frakte varer til de krigende landene, og over 2000 norske sjøfolk måtte betale med livet. Og utover syttitallet, mens kampen mot apartheid pågikk i Sør-Afrika, kunne norske redere tjene store summer på å frakte olje til Sør-Afrika. Det er dette som er den stolte tradisjonen til «sjøfartsnasjonen Norge».

11. desember ble tankskipet MT Strinda, som er eid av rederiet J. Ludwig Mowinckel, truffet av en missil fra Jemen. Dette var fordi Houthi-militsen, som kontrollerer mesteparten av det nordlige Jemen, har stengt av Bab-el-Mandeb-stredet for skip som frakter varer til og fra Israel. Skipets norske eierne valgte å trosse dette forbudet, og det fikk konsekvenser. Geir Belsnes, direktøren for J. Ludwig Mowinckel, nektet først for at skipet hadde noen tilknytning til Israel, men har senere innrømmet at Mowinckel hadde inngått en hemmelig fraktavtale med et israelsk selskap.

Mandag denne uken ble enda et norsk skip truffet, MT Atlantic Swan, og den norske regjeringen var rask med å svare. Utenriksdepartementet uttalte på mandag at Norge vil bidra med flere stabsoffiserer til det de kaller «den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet.» Legg merke til ordvalget! De de kaller internasjonal innsats, er imperialistisk innblanding. Det de kaller sivil skipsfart, er økonomisk støtte til Israels krigføring.

Den norske statens funksjon trer nå fram skarpt og tydelig. Når regjeringen snakker om å forsvare norske interesser, så mener de egentlig: Å forsvare de økonomiske interessene til norsk monopolkapital, og særlig skipsrederne. Dette betyr i praksis at norske offiserer deltar i USAs og Saudi-Arabias krig mot Jemen, og i Israels krig mot det palestinske folket.

Vi kan ikke godta dette. Vi kan ikke godta at norske offiserer blir brukt i krigen mot Jemen for at Mowinckel og Rieber-familien skal få fylle lommene sine med krigsprofitter. Vi må kreve at all handel med Israel opphører, og vi må kreve at de norske offiserene blir sendt hjem igjen øyeblikkelig.

Ned med den norske imperialismen!

One comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *