G.N. Saibaba er løslatt fra livsvarig fengselstraff

Den tidligere professoren ved Delhi Universitet, Gokarakonda Naga Saibaba ble sammen med medtiltalte Mahesh Tikri, Hem Mishra, Prashant Rahi og Vijay Tikri løslatt fredag 14. oktober. Den sjette siktede i saken, Pandu Narote, døde i fengsel.[1]https://www.siasat.com/gn-saibaba-others-acquitted-by-bombay-hc-after-five-years-2433634/

Saibaba ble i 2017 dømt til livsvarig fengsel for å være knyttet til Indias kommunistiske parti (maoistene) og organisasjonen Revolutionary Democratic Front. I forlengelsen av dette ble han dømt for å konspirere for å utføre terrorisme. Amnesty mener bevisene er fabrikkert.[2]https://www.amnesty.org/en/wp-content/uploads/2021/05/ASA2081672018ENGLISH.pdf 

Loven de ble dømt under, loven for å forebygge ulovlige aktiviteter (the Unlawful Activities (Prevention) Act) er bredt kritisert. Definisjonen av en ulovlig aktivitet er så vid at hvem som helst som er uenig med den indiske staten i en sak kan bli kategorisert som terrorist.[3]https://www.legalserviceindia.com/legal/article-8388-unlawful-activities-prevention-act-an-examination-of-the-specific-criticisms-of-the-act-and-their-counter-justifications.html

Saibaba er skyldig i å støtte ulike undertrykte samfunn i India og å kritisere myndighetene for deres overgrep. Indiske myndigheter har svart på dette ved å stadig forby organisasjoner og fengsle personer som taler de imot.

Det har vært mange appeller for å få Saibaba løslatt. Saibaba sitter i rullestol og har svært liten bevegelighet. Å sone under de umenneskelige forholdene har vært en svært reell trussel mot hans liv, og han har ikke hatt tilgang til helsehjelpen han har behov for. Saken har framstått som svært brutal. Den indiske staten har gjort et eksempel av den uføre professoren som har kjempet mot urettferdighet. Det har vært mange forsøk på å sette fokus på den umenneskelige behandlingen Saibaba har fått, og senest i mai ble det rapportert at han måtte på sykehus etter å ha sultestreiket.[4]https://thewire.in/rights/g-n-saibaba-hospitalised-after-4-day-hunger-strike-to-get-cctv-removed-from-jail-cell

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *